Intelligente virkemidler til forbedring af miljøtilstanden

Intelligente virkemidler til forbedring af miljøtilstanden
Projektansvarlig
Videnspredning for projektet
Artikel: Må først åbnes den 22. december

Artikel bragt i grovvareNYT nr. 47, 2014.

Artikel: Tyskland vil have snor i kvælstoffet

Artikel bragt i grovvareNYT nr. 47, 2014.

Artikel: Er mål og værktøjer de rigtige?

Artikel bragt i grovvareNYT nr. 47, 2014.

Artikel: Spørgsmål om vandplaner ubesvarede

Artikel fra LandbrugsAvisen den 21. november 2014.

Artikel: Nordtyske landmænd kan vente drastiske kvælstofrestriktioner

Artikler fra LandbrugsAvisen den 21. november 2014.

Resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside og stilles gratis til rådighed for alle parter.

Formålet er på baggrund af forsknings- og udviklingsaktiviteter at dokumentere og beskrive de elementer, der har betydning for miljøtilstanden i de kystnære danske farvande og næringsstoffernes vej fra rodzonen til de kystnære farvande. Projektet skal endvidere i overensstemmelse med Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger medvirke til at dokumentere det faglige grundlag for virkemidler i kanten af og uden for de dyrkede arealer.

Projektet er et delelement i et eller flere forsknings- og udviklingsprojekter, der skal beskrive de parametre, der har betydning for miljøtilstanden i de kystnære farvande. Projektet skal endvidere resultere i et dokumenteret grundlag for at fastsætte et passende niveau for miljøindsatsen, der er omkostningseffektivt og tilgodeser flest mulige hensyn. Natur- og Landbrugskommissionen har i sine anbefalinger sat fokus på, at en lang række andre forhold end påvirkningen fra landbruget har indflydelse på miljøtilstanden. Derudover er der en række uafklarede spørgsmål, f.eks. hvordan kvælstof kan udnyttes og/eller fjernes fra kredsløbet på dets vej fra de dyrkede marker til kystvandene. I samarbejde med eksterne samarbejdspartnere undersøges, hvordan effekten af vådområderne kan optimeres. Der vil via sparring og samarbejde med eksperter i ind- og udland blive arbejdet med udvikling af tekniske løsninger nær vandløb, der kan reducere næringsstoftabet yderligere. Der vil blive gennemført drænvandsundersøgelser, der skal demonstrere betydningen af afgrøde, efterårsbevoksning, jordtype og nettonedbør for indholdet af næringsstoffer i drænvand. De igangsatte aktiviteter, der danner basis for at modellere udvaskningen af kvælstof gennem dræn, videreføres. I projektet koordineres de overordnede aktiviteter, så der sikres synergi mellem de enkelte tiltag. 

Effekten af projektet vil være virkemidler der vil medføre en billigere implementering af Vandrammedirektivet til gavn for landmænd og samfund samt sikring af en fortsat udvikling af landbrugsproduktionen i Danmark.

Større miljøeffekt ved muslingeopdræt end ved kvælstofreduktion

Aarhus Universitet konkluderer på baggrund af undersøgelser, at 4-6 muslingefarme i Skive Fjord kan forbedre sigtdybden mere, end det er muligt via kvælstofreduktion fra land.

Urealistisk tilstandsvurdering af vandløb i Naturstyrelsens basisanalyse

Med mindre målsætningerne for vandløb nedjusteres, vil det blive langt dyrere for staten at opnå målene end hidtil antaget.

Små vandløb jf. Vandrammedirektivet

I de danske vandplaner er medtaget flere små vandløb end tilsvarende i vore nabolande. Dette strider ikke mod direktivet. Men er Danmark forpligtet hertil jf. bestemmelserne i Vandrammedirektivet?

Præsentation: Ålegræs og muslinger giver bedre vandmiljø end gødningskvoter

Indlæg om alternative virkemidler for ca. 70 landmænd og øvrige interesserede ved åbent hus på Videncentret den 17. marts 2014.

Materialer fra Konference om vandløb og vandråd 10. april 2014

Se eller gense indlæggene fra konferencen.

Præsentation: Konklusioner fra konferencen ''Danish Coastal waters''

Indlæg på forum for Miljøtilstand i kystnærefarvande den 18. marts 2014 i Horsens.

Muslinger dyrket til svinefoder

Indlæg på Fodringsseminar 24-04-2014 i Billund, lavet i samarbejde med Aarhus Universitet (Del1:AU, del2:VFL).

Foreløbige resultater af landbrugets drænvandsundersøgelse 2011-2014

Drænprøver fra 700 prøvesteder viser en meget stor variation mellem drænene. Det gennemsnitlige niveau har været lavt, hvilket kan hænge sammen med specielle nedbørsforhold i 2011. Videncentret har samlet resultaterne i en rapport.

Præsentation: Miljøforbedrende virkemidler uden for marken

Indlæg for gruppe af studerende på besøg fra KU den 8. maj 2014.

Reminder: Hvad viser resultaterne fra drænvandsundersøgelsen?

Svaret kan du få den 28. august 2014 hos LMO i Søften, hvor fagfolk giver deres faglige vinkel på resultaterne, og hvilken betydning de har på den nye, målrettede regulering. Bemærk ændret pris!

Indlæg fra temadagen om resultaterne af drænvandsundersøgelserne

Se præsentationer (og bilag) fra temadagen om resultaterne af drænvandsundersøgelserne afholdt den 28. august 2014.

Forventet udvikling i kvælstofudledningen frem til 2021

Kvælstofudvaskningen fra rodzonen forventes at falde med 14-18.000 ton fra 2013 frem til 2021. Desuden forventes vådområder at give en effekt på kvælstofudledningen på 1.365 ton mindre udledning.

Felttur med Envina den 5. november 2014

Fremvisning af drænvirkemidler til 65 kommunemedarbejdere - medlemmer af Envina.

Se shows fra minihøring om vandområdeplaner og en ny miljøregulering

Tirsdag den 18. november fremlagde danske forskere det faglige grundlag for de kommende vandområdeplaner og en ny miljøregulering. To tyske og en engelsk forsker fortalte om regulering i deres hjemlande.

Hvad viser drænvandsundersøgelsen 2011-2014?

Drænprøver fra 700 prøvesteder viser en meget stor variation mellem drænene. Variationen skyldes til dels forskelle i landskabstype og afgrøder.

Præsentation: Hvad viser drænvandsundersøgelserne 2011-2014

Indlæg på Plantekongres 2015.

Iltning af Mariager Fjord

Dagsorden. Møde afholdt 26 juni 2014.

Præsentation: Mariager Inderfjord Estimering af nuværende denitrifikation samt denitrifikation ved iltning af bundvand

Præsentation til uformelt møde om Mariager Fjord den 26/06/2014. V. Senior biolog Erik Kock Rasmussen.

Præsentation: Iltning som virkemiddel

Møde hos Videncentret for Landbrug i Aarhus den 26. juni 2014. "Dynamisk modellering af vandkvaliteten i Mariager Fjord ved iltning af bundvandet".

2. generation vandplaner fokuserer igen indsatsen på kvælstofreduktion

På minihøring den 18. november i Aarhus arrangeret af VFL blev det klart, at indsatsen for at forbedre tilstanden i de danske kystnære farvande igen stort set alene bliver et spørgsmål om yderligere reduktioner i kvælstoftilførsel fra danske landområder.

Miljøministeriet tilsidesætter viden om ålegræs

Ålegræs bliver fortsat ikke korrekt håndteret i vandplaner. Det betyder, at der igen er ensidig fokus på kvælstof i 2. generation vandplaner. Dette stod klart efter minihøringen den 18. november i Aarhus arrangeret af VFL.

Iltning af Mariager Fjord

Resume. Møde afholdt 26 juni 2014 mellem Naturstyrelsen, Multidyk, Mariager Fjord Kommune, DHI om mulighederne for iltning af Mariager Fjord. Mødet blev arrangeret af VFL og afholdt på VFL.

Intelligente virkemidler til forbedring af miljøtilstanden

Rådata.

Drænvandsundersøgelserne 2011 til 2014

Rapporten beskriver resultaterne af tre års koncentrationsmålinger i drænvand. Der er over de tre år udtaget mere end 3.500 drænvandsprøver på ca. 700 prøvesteder. Rapporten er den første samlede præsentation af hele datasættet for måleåret 2013/14.

Præsentation: Retentionskort og deres betydning for landbruget

Præsentation fra regionale møder 2014.